maandag 3 december 2018

Professionaliseren - een potpourri

Hé, ben je nou alweer buiten de school? Wat ben je toch altijd aan het doen? Negen van de tien keer kan ik dan antwoorden dat ik bezig ben met mijn eigen professionele ontwikkeling.

Afbeeldingsresultaat voor professionaliseren

Nu was november voor mij wel een echt gekkenhuis op het gebied van professionaliseren. Op één of andere manier kwam alles bij elkaar deze maand. En hoewel het al met al behoorlijk vermoeiend is geweest, heeft het me ook een heleboel energie gegeven.

Op mijn school (het nuenenscollege) is ook aandacht voor professionaliseren en in één van de laatste edities van het weeknieuws werd gevraagd om je activiteiten te delen met de collega's.

Nu ben ik toch al gewend mijn activiteiten weg te schrijven in een profblog (dat ik aansluitend in mijn register plaats), dus een linkje hier naartoe moet dan voldoende zijn!

Wat heb ik zoal gedaan in de afgelopen weken? Hieronder een bulletlist van afgelopen maand. Daar waar ik al over geblogd heb, is doorgelinkt naar het betreffende profblog.


  • OMO ICTO-dag

De OMO ICTO-dag was zoals gebruikelijk op het Theresialyceum in Tilburg. Na een warm welkom door organisator Margot van de Broek en rector  Tomas Oudejans, was het de beurt aan Pedro de Bruyckere. Pedro gaf een lezing die aansluit bij de middag. Naast veel vermaak ook serieuze noten in zijn verhaal. Het heeft weinig zin om inhoudelijk op zijn verhaal in te gaan, daar moet je gewoon bij geweest zijn. Nieuwsgierig? Zijn boeken zijn een regelrechte aanrader!

Nadat Pedro een opdracht in één van z'n exemplaren had gezet voor onze vierdejaars student biologie, was het tijd voor de eerste workshop: Jenga in de klas! Helaas was de workshopleidster verhinderd en schoof ik aan bij Escape the Classroom. Een machtig leuke workshop waarin we zelf aan de slag gingen met het kraken van de code om de joffer open te maken waar we vooraf onze telefoons of autosleutels in hadden gestopt. Spannend! Wat ik hier het meest van heb opgestoken is dat nieuwsgierigheid leidt tot motivatie. Ook de wil om te winnen doet dat. Zie hier: gamification....
De Jenga-workshop, waarin ons een Jenga-spel in het vooruitzicht was gesteld heeft nog geen vervolg gekregen, helaas. Deze week maar even mailen...

Na de heerlijke broodjes en wat struinen over de altijd interessante informatiemarkt, was het tijd voor de tweede workshop: Leerdoelen.
Al een tijdje speel ik met de gedachte om vanuit leerdoelen mijn onderwijs vorm te geven. Maar deed ik dat niet altijd al? Natuurlijk wel, maar door de doelen expliciet te benoemen voor de leerlingen, kunnen zij als het ware een checklist af en vinkjes zetten bij wat ze moeten kunnen of weten. Deze workshop is een opmaat naar verdere stappen. Op Leerling2020 gaat het een vervolg krijgen.

Het einde van de ICTO-dag is altijd een mooi toetje. De standhouders geven dan wat goodies weg bij een digitale tombola. Helaas zat ik er dit jaar niet bij. De tas van CTOUCH ging dus aan m'n neus voorbij, net als een Chromebook van TheRentCompany en een drone van Brite. Volgend jaar beter!

  • i3 Learning Hub & Lifelique Webinar

i3 Learning Hub is gratis digibordsoftware. Met een prettige interface en een superhandig favorietenmenu is het een mooi alternatief voor andere aanbieders. In dit webinar krijgen we via een gedeeld scherm wat toepassingen te zien.
Nieuw is Lifeliqe: een verzameling interactieve 3d-modellen. Helaas is het niet gratis, maar het is zeker te overwegen. Hieronder een screenschot van een hoofd met spieren. Verschillende onderdelen zijn te benoemen, bepaalde lagen kunnen uit- of aangezet worden. Je kunt de modellen alle kanten opdraaien en sommige modellen maken ook grappige bewegingen. En heel erg mooi: je kunt de modellen óók in VR zien! Ik ga nog 's kijken of er budget is.

  • Vensters voor verantwoording

De VO-raad heeft de site van Scholen op de kaart zodat ouders makkelijk informatie van scholen kunnen vinden en daarmee ook scholen kunnen vergelijken.
Deze site wordt gevuld vanuit Venster voor Verantwoording. De data wordt geleverd door partijen zoals DUO en de scholen kunnen hier hun eigen toelichting op geven.Op mijn school is me gevraagd om de technische kant hiervan te verzorgen. Dus updaten van de gegevens en het uploaden van de toelichtingen. Juist de toelichtingen zijn een verrijking van de gegevens. Want wat zegt bijvoorbeeld 2,4% nou? Die toelichtingen sluiten nu niet helemaal aan bij de doelgroep of beschrijven slechts het getoonde plaatje. Hier is dus werk aan de winkel.
In het energiegevende pand van de VO-raad in Utrecht kreeg ik een privé-sessie Vensters. In een ochtend ben ik volledig door Vensters geleid, kreeg ik tips en merk ik dat ik er klaar voor ben. Nu nog een goede tekstschrijver!

  • Flipping the Classroom 

Mijn werkgever heeft een proefabonnement afgesloten met E-Wise, een online nascholingsplatform. Hier vind je nascholing op velerlei gebied. Allemaal terug te herleiden tot één van de vijf bouwstenen waarmee E-wise werkt.
Ik koos om rustig te beginnen met 'Flipping the classroom'.


De studiebelasting wordt netjes aangegeven: 2 uur doe ik er ongeveer over. Er wordt me een site voorgeschoteld waar ik wat tekst lees of een filmpje voorgeschoteld krijg. Ik krijg een aantal scoringsvragen en daarvan moet ik 70% goed hebben om te slagen. De opbrengst, naast de kennis die je opdoet, is een certificaat. Mijn certificaat gaf voldoening: 100% score.
Komende tijd wil ik me wat meer gaan verdiepen in het pedagogisch aanbod.

  • BHV-herhaling

Maximaal één keer in de twee jaar moet er een BHV-herhalingscursus zijn. Bij mij op school gebeurt dit jaarlijks en beslaat 2 dagdelen. Het eerste dagdeel ging over brandbestrijding. Welke brandblusser gebruik je waarvoor? Wat voor branden bestaan er allemaal? Waar zijn de vluchtwegen? Allemaal vragen die tijdens zo'n bijeenkomst beantwoord worden. Aan het einde mochten we nog even de brandunit in. Dit is een aanhanger met daarin meerdere compartimenten waar op gecontroleerde wijze een goede fik gestookt kan worden. Gewapend met een brandblusser zetten duo's gezamenlijk de aanval in. Leuk én leerzaam!


Het tweede dagdeel is bestemd voor levensreddende handelingen. Naast de reanimatie en het gebruik van de AED wordt deze middag opgefleurd door een heuse LOTUS. Zij speelde verschillende scenario's. Zo had ze een keer shock, een brandwond met blaren, een hypo, een stuk glas in haar hand en viel ze neer in het invalidentoilet. Kortom: sensatie. Maar ook erg leerzaam. En onzeker dat je er van wordt! Doen we het wel goed? Stellen we de juiste diagnose? Gaan we door of bellen we de hulpdiensten? 


Herhaling blijft nodig, zoveel is duidelijk. Iedereen is weer bij en als ik me niet vergis is iedereen geslaagd.

  • Training & Webinar ICT in de les

Naast het actief volgen van bepaalde activiteiten, geef ik ze zelf ook wel 'ns. Dat doe ik in de vorm van een ion site training die een paar weken later gevolgd wordt door een online webinar.
Deze training op een school in het noorden is als het ware een inspiratiesessie. Welke mogelijkheden heb je om je lessen te verrijken met ICT? Wat biedt het internet om je didactiek te versterken of te vergemakkelijken? Ik ga met deze collega's aan de slag met onder andere LessonUp, Quizlet, Plickers, en EdPuzzle. Het is erg dankbaar werk, zo'n training. Mensen worden hier echt heel erg blij van, er gaat een wereld voor ze open.

  • Training & Webinar Microsoft Teams

Deze training voor een school in Tilburg gaat over Microsoft Teams. Dit is een applicatie waarmee je binnen je organisatie teams aan kunt maken die op een of andere wijze samenwerken. Binnen zo'n team zijn verschillende kanalen mogelijk die mensen op inhoud samen brengt. Bijvoorbeeld een MAVO-team met de kanalen ICT, Internationalisering en Projectleren. Binnen de kanalen zijn apps en bestanden beschikbaar. En het makkelijkst van alles: een chatfunctie. Dat kan zoals bij een groepschat met Whatsapp maar ook privéchat is mogelijk. Erg handig is ook de functie om met videobeeld te chatten. We hebben ons nu gericht op het PLC-team. Dit is gericht op een Professionele Leer Community met bijbehorende functionaliteit. Volgende keer gaan we aan de slag met een team voor in de klas.

  • Bijeenkomst OMO Kennisnetwerk ICT

Binnen OMO zijn verschillende kennisnetwerken actief. Een daarvan is het kennisnetwerk ICT. Op gezette tijden komen de mensen uit het netwerk bij elkaar en nu was het de beurt aan mijn school om als gastlocatie te fungeren. Na een rondgang door de nieuwbouw, werden we getrakteerd op 4 presentaties van portfolio-ontwikkelaars. Achtereenvolgens  maken we kennis met Bordfolio, Learnbeat, Simulise en Peppels
Daarna mag ik zelf nog een klein beetje inspiratie voorschotelen en word bijgestaan door collega Willem Kiggen over Google Expeditions. Ook collega Bart Pardoel is van de partij. Omdat hij in Zuid-Amerika is voor een conferentie, kan hij er zelf niet bij zijn maar gelukkig heeft hij vooraf een filmpje opgenomen zodat hij toch een bijdrage kan leveren. We sluiten de bijeenkomst af met netwerken onder het genot van een broodje en een drankje.

*  *  *  *  *

1 opmerking: