zaterdag 24 november 2018

Kennisfestival Brainport

Donderdag de 22e november stand het Kennisfestival van Brainport op het programma. Onze zusterschool Eckartcollege is een Brainportschool en zo kwam de uitnodiging dus ook bij ons. En daar het thema internationalisering was en ik in de werkgroep internationalisering pleeg te zitten, was het dus wel geëigend om te gaan.

En zo reisde ik af naar het Techniekhuys in Veldhoven om aan te schuiven bij twee workshops.

EUMIND

De eerste workshop wordt geleid door Jeanne Corsten van het PiusX uit Bladel en weet zich daarbij ondersteund door Kirsten & Sandra. Zij zijn mee geweest met het project en houden een vlotte presentatie over hun ervaringen.

EUMIND staat voor EUrope Meets INDia en is een netwerk van zo'n vijftig, overwegend Nederlandse scholen die een uitwisseling organiseren met India.

Bij Jeanne gaan de de leerlingen 10 dagen bij elkaar op bezoek en worden ondergedompeld in het leven van het gastland. De leerlingen slapen in gastgezinnen en maken het dagelijks leven mee. Natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning en toerisme maar het meeste van de tijd is echt aansluiten bij het leven van de leerling waaraan je gekoppeld bent.

Jeanne geeft ons nog wat tips mee om goed te starten:

- Bouw een EUmind-team dat bestaat uit écht verschillende karakters.
- Zoek een partnerschool die goed klikt met je eigen school
- De leerlingen moeten goed voorbereid zijn op het communiceren in het Engels
- Nodig een ervaren school uit om je te helpen bij de opstart (PuisX komt graag langs met leerlingen om te vertellen)

De kosten op het PiusX bedragen €750,- voor twee weken en daar komen dan nog visa, injecties en zakgeld bij. In totaal zo'n €1000,-

PuisX komt graag lnags met leerlingen om te vertellen.

Jeanne eindigt haar enthiusaste workshop met een haar kijk op het Oosten: : Europa is nu de oude wereld, het Oosten is de nieuwe wereld. De wereld is een open werkplek....

Om een aardige indruk te krijgen van het project klik dan hier.

Work-based learning & talent development

Onze Catalaanse workshopleider neemt ons een klein stukje mee in de opbouw van het Spaanse land en de zelfstandige regio's. Aansluitend gaat hij dieper in op Catalonië en in het bijzonder het onderwijssysteem.
Daarna is er speciale aandacht voor Tarragona, de plek waar zijn school staat. "En als je niet weet waar het ligt: naast Salou, dan weten de Nederlanders het wel", zegt Òscar.

Òscar Palazón Ferré van het Institut Pere Martell uit Tarragona vertelt hoe zij op hun vakschool in Spanje omgaan met joint training experiences  en het dual vocational training programma. Het Institut Pere Martell werkt veel samen met bedrijven uit de regio, en is op zoek naar contacten uit de Brainport regio om mee samen te werken.

Hoewel een zeer interessante workshop, het sluit helaas niet aan op het onderwijs waarbinnen ik werkzaam ben.

Borrel 

Na afloop van de workshoprondes is het tijd voor een gezellige borrel. En zoals er bij de opening een Chinese draak ronddanste, zo is er aan het einde een trio Braziliaanse danseressen om de dag op te leuken. Al met al kijk ik terug om een interessante en gezellige bijeenkomst. Benieuwd wat komend jaar brengt....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten