zaterdag 17 november 2018

EdCampNL in Waalre

Zaterdag 17 november, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, onderwijsvrienden kom maar gauw!

De setting voor de zesde EdCampNL is Nutsbasisschool de Meent in het altijd schone Waalre, vlak onder de rook van Eindhoven. Gastvrouw is Liesbeth Mol (@Liesmol). En zoals je kunt zien: ze had er zin in!

Zoals gebruikelijk start een EdCamp met de inloop. Oude bekenden, nieuwe gezichten, een smeltkroes van mensen uit of verwant aan het onderwijs. En iedereen neemt iets lekkers mee, waardoor de koffie en thee als snel voorzien zijn van heerlijke stroopwafeltaart, appeltaart . En ook de koffieleutjes en allerhande andere zoetigheden ontbreken niet.

Bij de eerste ronde is er keuze uit het werken met Peertest en Escape the Classroom. Ik kies voor de laatste.

Karin Winters (@karinwinters), op de foto met haar favoriete koffiemok, leidt een sessie waarin we veel voorbeelden voorgeschoteld krijgen en uiteindelijk leidt tot debat en brainstorm. Naast veel ideeën die voorbij komen, praten we ook over het waarom van een escaperoom.  Waarom bouw je een escaperoom? Gaat het om het puzzelen of gaat het om de lesstof? Hoe zorg je ervoor dat sterke en zwakke leerlingen het beste uit de room halen. Bij elkaar of door elkaar? En wat voor puzzels en hoe link je die dan aan de stof? Kun je ook het ontwerpen van de escaperoom vereenvoudigen door te hergebruiken? Jeroen (@JeroenGennep) heeft het begin van zijn Escapebox meegenomen en krijgt van alle kanten input voor doorontwikkeling.De tweede ronde schuif ik aan bij Pauline Maas (@4pip) over de Microsoft Skype-a-thon. Een tweedaags en wereldwijd event via Skype. Het is bedoeld voor PO en VO, wordt gehouden in meer dan 100 landen en kent dus letterlijk geen grenzen! Tijdens de laatste skype-a-thon zijn er virtueel meer dan 23 miljoen kilometers afgelegd. Hoe gaaf is het om 's nachts in de school te chatten met leerlingen in andere delen van de wereld? En wat je allemaal kunt ontdekken! Lees meer over de ervaringen van Pauline op haar weblog.

Na een welverdiende lunch met een heerlijk kopje soep, gaat het middagprogramma van start.De keuze valt op een kijkje aan de achterkant van een ELO-Wordpresssite. Karin vertelt honderduit over de site die zij gebouwd hebben voor LeerlijnICT . Een goed werkend LMS zonder de bijbehorende prijs die je betaalt bij de grote spelers. Investering: een paar honderd euro en een heleboel tijd.
Heerlijk om te zien hoe iemand met wat ervaring zo ontzettend gemakkelijk er doorheen gaat. Het vraagt dus inderdaad wat tijd en door veel te proberen en veel fouten te maken, maak je de wijze van werken snel eigen. Voor nu weer een item op de lijst, voor later iets om mee aan de slag te gaan.

Als iedereen terug is in de aula, ontstaat er een geanimeerd onderwijscafé over allerhande onderwerpen. Casuïstiek, boekbesprekingen en lekker netwerken. Het maakt de EcCampNL helemaal compleet.Ik kijk terug op een mooie dag met Onderwijsvrienden en ik neem weer veel mee naar huis. Op naar EdCampNL nummer 7!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten