woensdag 14 november 2018

OMO Loopbaan4daagse (deel 1)

Deze week was de OMO Loopbaan4daagse, het vierdaags in-company evenement met veel aangeboden workshops met voor elk wat wils. Ik maak mezelf twee avonden vrij om twee workshops bij te wonen. In deze blog een kort verslagje over de woensdagavond.

Woensdag 14 november - De kracht van formatieve feedback bij leerlingen

John van de Kant van het Eckartcollege heeft de MEBIT gedaan in Maastricht en is daarbij behoorlijk ingelezen geraakt op het gebied van formatieve evaluatie. Met een overvolle agenda op het programma starten we de middag en we spreken af te kijken hoever we komen.



We starten met de kracht van leerbevorderende/effectieve/formatieve feedback. Welk leereffect heeft feedback eigenlijk? En hoe kun je daar je voordeel mee doen? Ook kijken we wat feedback is en op welke wijze dit werkt. Als snel zit de vaart er lekker in en krijgen we op geanimeerde wijze van John een kijkje in de wereld van onderzoek en feedback geven.

Interessant was de opdracht met het rangschikken van 9 werkvormen en het bijbehorende leereffect. Zo is de relatie leerling-docent van grote invloed en blijkt doubleren weinig zin te hebben. Misschien inkoppertjes. Maar dat huiswerk zo weinig leereffect heeft, dat wisten er veel nog niet.

Later bespreken we de rol van de docent. Sta je zelf open voor feedback? Kun je er wat mee en doe je er wat mee? Heb je een fixed mindset waarbij je vastzit in bepaalde denkbeelden of weet je je open te stellen voor verandering, voor een andere kijk op zaken. Dan kun je dus gebruiken maken van je growth mindset. John illustreert het hebben van de growth mindset met behulp van een filmpje:



Sneller dan gewild haalt de tijd ons in en moeten we helaas gaan afsluiten. Maar eerst worden we nog getrakteerd op het Driedeurenmysterie. Voor je zelf gaat zoeken op internet: probeer te bedenken wat jij zou doen.

Stel dat je deelneemt aan een spelprogramma en je mag kiezen uit drie deuren: achter één van de deuren staat een mooie auto, achter de andere twee staan nutteloze geiten. Je kiest een deur, bijvoorbeeld #1, en de presentator (die weet wat er achter de deuren staat) opent een andere deur, bijvoorbeeld #3, met een geit erachter. Hij zegt dan tegen je: “Zou je willen wisselen naar deur #2?” Is het in je voordeel om van deur te wisselen? Food for thought!

Het was een interessante bijeenkomst de me veel nieuwe kennis en inzichten heeft gebracht. Aan een uitgebreide theoretische onderbouwing van formatieve evaluatie zijn we door de beperking in de tijd niet toegekomen maar een eerste aanzet is gemaakt en vraagt om verbreding en verdieping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten