zondag 2 april 2017

Professionaliseren met de vakgroep (a.k.a.: het BINASK-uitje). Met TIPS!

Soms heb je niet genoeg aan de reguliere overleggen die er binnen een vakgroep zijn. Dan is het misschien 'ns tijd om er tussenuit te gaan. Elkaar in een andere setting te ontmoeten en op een andere manier met elkaar aan het werk te gaan.

Maar wanneer plan je zoiets? TIP1: De toetsweek lijkt dan al snel geschikt en met wat zoeken bleek de woensdag de meest geschikte dag om te gaan, met de minste impact op het rooster. Dat helpt al snel als je een verzoek doet tot een studiedag! Je zul altijd zien dat het niet iedereen schikt. TIP2: Gewoon doen! Desnoods via een datumplanner . Maar prikken, die datum!

En zo reisden we op een mooie woensdag met collega's uit de BINASK-hoek af naar het schone Durgerdam. Anderhalf uur met elkaar in de auto. Dan wordt er meer besproken dan in welk overleg dan ook!

Aangekomen in dit fantastisch mooi dorpje streken we neer bij de lokale waard. TIP3: De Oude Taveerne schenkt een lekker bakje troost, snijdt een mooi stuk appeltaart en de ambiance is er fantastisch.


Maar wat valt er te doen in Durgerdam? TIP4: Ringslangen zoeken! Vinden is een tweede optie. Maar vooraf kan gezegd dat zoeken beter gaat dan vinden. Onder leiding van onze in-house slangendeskundige stroopten we de dijk af, op zoek naar de ringslang. Helaas zat het weer niet mee. Het was bewolkt en niet echt warm. Desalniettemin staken we een hoop op over slangen en hun gewoonten. 


Met weinig moeite vonden we onze auto's terug en reden we naar de Arena in Amsterdam. TIP5: Maak gebruik van het P&R-terrein. Voor luttele euri staat de auto droog en veilig en ben je heen en weer met het OV. TIP5: Naast de parkeergarage kun je nog even van het toilet gebruik maken bij de Decathlon.

Dan is het nog even lopen naar dat wat ze in Amsterdam de metro pogen te noemen. Ach, het is in ieder geval snel vervoer en er kan weer verder gepraat worden over het metier van leraar en de raakvlakken tussen de vakken. Want één ding is al vroeg duidelijk: informeel leren we een hoop van elkaar!

Een maal op Centraal Station is het de trap op naar boven en daar gloort de hoofdstad in een voorzichtig zonnetje. TIP6: Aan de Prins Hendrikkade zit een fijne supermarkt waar je voor weinig de fijnste ingrediënten kunt kopen voor een heerlijke stadspicknick. 

TIP7: Wij kiezen voor de evergreen onder de activiteit in Amsterdam: de rondvaart. Met onze lunch in de hand schuiven we aan en laven ons aan wat de grachten ons te bieden hebben. En weer leren we bij. Zo weten we nu dat de grondel en de wolhandkrab in groten getale voorkomen in het onderwaterleven van het IJ. 

Vandaag was er ook een jarige in ons midden en die mag best ńs in het zonnetje gezet. TIP8: Informeer de gezagvoerder dat er een jarige is en voor je het weet staat een tiental nationaliteiten gezamenlijk 'Happy Birthday to you" te zingen! Dan voel je je wel even heel speciaal!

Na de rondvaart was het tijd om de inwendige mens weer wat te verzorgen met een drankje. TIP9: In café Dwaze Zaken wagen we een poging. In dit etablissement, op een steenworp afstand van de Sint Nicolaaskerk, worden we gefêteerd door de jarige. TIP10: Ga hier eens op zoek naar de Zeezuiper!En dan staat alweer het volgende item op het volle programma. Op naar het Damrak. TIP11: Naar Bodyworlds! Dit is een zeer leerzaam anatomisch museum voor jong en oud. Hier staan geplastineerde lichamen in interessante poses. Plastinatie is een conserveringstechniek voor (onder andere) biologisch materiaal die buitengewone preparaten oplevert met zeer natuurlijke vormen en kleuren en een praktisch onbeperkte houdbaarheid. Een aanrader.
Na Bodyworlds is het tijd voor levende anatomie. TIP12: Tijd om de Wallen te verkennen. Naast de verschillende vormen van vertier en allerhande winkeltjes, is er een ook een groots aanbod van restaurantjes en eethuisjes. TIP13: En wat prikkelt de zintuigen meer dan eten bij Kama Sutra? Indiaas eten zoals het bedoeld is. Een palet aan smaken, van mild tot pittig. Heerlijk!


En zo komt aan deze dag ook een eind. Toch merken dat nog niet alles besproken is en kiezen ervoor om nog een korte wandeling te maken. Uiteindelijk stranden we op de Nieuwmarkt. TIP14: In de Temple Bar heerst een relaxte Ierse sfeer waar de Guinness nog met geduld getapt wordt. 

Maar dan is het toch echt gedaan. Thuis wachten de partners op een veilige terugkeer dus we laten ze niet langer wachten en pakken de metro naar de Arena om vervolgens terug in de auto te stappen en nog wat na te kletsen. Moe maar voldaan arriveren weer op Brabantse grond. Het nagenieten kan beginnen!

Deze dag heeft een hoop gebracht waaronder ook professionalisering. Het veldwerk met de slangen, het bezoek aan BodyWorlds en de gesprekken over het onderwijs zijn daar voorbeelden van. TIP15: Deze activiteit voer ik dan ook voor 4 uur op in mijn Lerarenregister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten