dinsdag 11 april 2017

ICT in de onderwijspraktijk - Inspiratiedag2017

Afgelopen zaterdag. Weekend. Heerlijk weer heeft zich aangekondigd. En daar zit ik dan weer. Binnen. Balen? Echt niet! 

Ik ben te gast op het Amadeus in Vleuten waar door SLBdiensten/SLIM een (gratis) Inspiratiedag ICT wordt georganiseerd.

De aftrap wordt verzorgd door Lonneke, leerlinge van het Helen Parkhurst in Almere én dochter van de directeur van de gastschool. Een trotse vader, dat was duidelijk. En terecht!

Ze kwam in haar hockey-outfit. Want jonge meiden, die hebben een drukke agenda. Daarna oreerde zij een klein half uur over haar experimenten met de Arduino en de Micro:bit. Maar ook hoe ze zelf een ballenwerper maakte en dat ze meedeed aan Girlsday

Na de aftrap was het tijd om te kiezen. Er zijn 7 mogelijkheden waarvan ik uiteindelijk kies voor OneNote, MIA en OfficeMix. Eentje doe ik samen met 'professionaliseringsmaatje' Rhea en we spreken af de ervaringen van de andere twee achteraf met elkaar uit te wisselen.

De eerste sessie gaat over OneNote, een digitale archiefkast waarin je oneindig veel ordners kwijt kunt en in de ordners weer oneindig veel tabbladen hebt waarachter weer oneindig veel losse papieren zitten. En alles past! Tekst, media, links. En er zijn zoveel mogelijkheden: automatisch vertalen, voorlezen, tekst uit afbeeldingen omzetten naar normale, bewerkbare tekst, automatische bronvermelding bij knippen en plakken van internet. 
En helemaal mooi wordt 't wanneer je gaat combineren met OneNote Class Notebook. Dan kun je opdrachten uitzetten, makkelijk corrigeren, simpel communiceren. En het allermooiste van alles: gratis voor 't onderwijs!
Ik heb veel opgestoken van de bekwame workshopleider Wing Kan Lai.

Bij de tweede sessie wordt enthousiast verteld over de Microsoft IT Academy. Via Slim gratis te bestellen en zo kun je weer laagdrempelig en kosteloos aan de slag met professionalisering. 
Er is keuze uit Word, Excel, Powerpoint, OneNote en Acces voor wat betreft de Office-suite. In verschillende versies. Als alles is doorgewerkt, dan is het tijd voor het MOS-examen. MOS staat voor Microsoft Office Specialist. 70% moet goed zijn als je wilt slagen. Geen uitzonderingen. Het niveau is hoog en de examens zijn pittig. Maar toch: op de school van de workshopleider slagen zelfs leerlingen uit de onderbouw. 
Leuke anekdote: toen in de lokale kracht gepubliceerd werd dat er een groep geslaagden was voor MOS, werd de school benaderd door een bedrijf dat vroeg de geslaagden te stimuleren om te solliciteren. Het was toch even stil aan de andere kant van de lijn toen verteld werd dat het om brugklassers ging...

De laatste workshop ging over Office Mix. Dit is een PowerPoint add-on die het mogelijk maakt je eigen PowerPoint op te nemen en te voorzien van commentaar en opdrachten. De link naar de Mix is deelbaar en wanneer is ingesteld dat de kijker vooraf moet inloggen, dan komt er ook een heleboel data vrij. Bijvoorbeeld hoeveel seconden naar een bepaalde slide is gekeken. En dan is het moeilijk uitleggen hoe het kan dat een slide met 2 minuten tekst door jou slechts 3 seconden bekeken is. Dus dat de reden dat je de embedde meerkeuzevraag wellicht om een andere reden fout was.
De workshop wordt met veel drive gegeven door Irene van der Spoel. Wat een energie maar vooral ook: wat een expertise. Heerlijk!

Natuurlijk zat niet iedereen uren achtereen bij de workshops. Tussendoor was er een prima luxe lunch verzorgd. Heerlijke broodjes met allerlei opsnit. 
Ook waren er wat stands opgebouwd waar verschillende aanbieders stonden. Ongedwongen, gewoon als je zin had. 

Na afloop was er ruimte om te netwerken. En daar werd ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Onder het genot van een hapje en een drankje nog even napraten en bijpraten met oude bekenden, nieuwe mensen ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Na afloop (en dus niet eerder!) werden de deelnamecertificaten uitgereikt. Die gaat met een gerust hart het Lerarenregister in. Voldoende kwaliteit om in mijn register te staan.

Uiteindelijk rij ik, vol met ideeën en energie, vermoeid maar voldaan, lekker naar huis. Het (iets kortere) weekend kan beginnen! En onderweg bedenk ik me: Professionaliseren voelt soms helemaal niet als werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten