woensdag 6 november 2013

Visual Notes

Op zaterdag 2 november werd er vanaf 10 uur een activiteit door The Crowd georganiseerd. Deze dag stond in het teken van Visual Notes en werd geleid door Kim Ravers. Kim is visueel schrijver en auteur van het boek Visual Notes.

Alle deelnemers (waaronder collega Khalid en ik) werden zeer gastvrij ontvangen bij het Montessori College te Arnhem (Annebel en Berni bedankt!)

Na een kopje koffie of thee en een korte kennismaking met de andere deelnemers, werden we door Kim bijgepraat over het belang van beelden bij tekst en de voordelen van het zoveel mogelijk omzetten van tekst naar beeld.

Na de theoretische inleiding was het tijd om aan de slag te gaan met papier en stiften. Meerdere mensen zouden aan het eind van de dag zeggen dat ze in jaren niet zoveel en zolang achter elkaar getekend hadden. Maar dat het naar meer smaakte, daar was iedereen het over eens!

De eerste opdracht was het tekenen van draadpoppetjes en enkele varianten daarop. We oefenden ook het tekenen van emoties door de houding van de poppetjes te veranderen. Later kwamen er pijlen, kaders en letters bij. Ook daarin zijn de mogelijkheden eindeloos. Met nog veel oefenen in het tekenen van tastbare en minder tastbare zaken (denk aan woorden als: concretiseren, kerngebieden en werkgroep) werd het tijd voor een welverdiende pauze.

Er werd ons een lekkere lunch geserveerd en er was tijd om te netwerken. Wat een meerwaarde geeft het contact met collega's aan zo'n dag!

In de middag werd verder gewerkt aan een eerste echte Visual Note: visueel schrijven avant la lettre. Ofwel: maak je verhaal op een A3 duidelijk met zo simpel mogelijke tekeningen en zo weinig mogelijk tekst. Ja, Visual Notes is ook de kunst van het weglaten.
Terwijl we allemaal dachten het moeilijkste te hebben gehad, werden we weer aan het werk gezet om een presentatie te geven en deze live te ondersteunen met tekeningen op het whiteboard. Dit was voor de meeste deelnemers wel de grootste uitdaging van de dag.

Omdat de klok langzaam naar vijf uur kroop werd het tijd om af te gaan sluiten. En dat deden we met tekenestafette die tot veel hilariteit leidde. En alle deelnemers de ontspanning bracht die na een lange dag van noeste tekenarbeid wel nodig was!

Het was een inspannende dag. Ik heb er veel van opgestoken. Ik heb geleerd dat iedereen kan tekenen en dat je met de juiste technieken ook een andere wat duidelijk kan maken. Met behulp van vorm en kleur kun je op een heldere manier informatie overbrengen. Ik heb ook geleerd dat ik Visual Notes al onbewust toepas  in de les en dat ik nu nieuwe handvatten heb om mijn tekeningen duidelijker te maken.

Waarom schrijf ik dit eigenlijk? Kan dit niet veel duidelijker in een Visual Note? Want dat was toch uiteindelijk wat we deze dag kwamen doen? Mede-Crowdlid (en begenadigd tekenaar) Michel van Ast sloeg de spijker op de kop met zijn visualisatie van deze inspirerende studiedag. Oordeel zelf:


Zijn complete verslag is te vinden op: sfy.co/fUtb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten