maandag 13 maart 2017

EdCampNL - Het blijft een feestje!

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de Nederlandse editie van de EdCamp. eerder schreef ik al over de Vlaamse editie en wat een heerlijke bijeenkomst dat was. Nou, EdCampNL deed er helemaal niets voor onder.

Tegen tienen op de vrije zaterdag, druppelden de deelnemers binnen op basisschool de Bijlmerhorst in Amsterdam Zuid-Oost. Leraren van allerlei verschillende scholen maar ook onderwijs-zzp-ers en andere geïnteresseerden.

Zoals altijd op de 'onconferentie', stond er geen vast programma op de rol. Het enige dat we wisten: 6 lokalen met elk 5 beschikbare blokken van 30 minuten. En van deze mogelijke 30 'slots' waren er maar liefst 29 gevuld!En wat een aanbod! Een kleine impressie: Programmeren met Scratch!, Lerarenregister, LerenDoenMaken, Google Classroom, Leesproblemen, Formatief toetsen, Presenter en het Leraarontwikkelfonds.

Zelf verzorgde ik de workshop "Lerarenregister, what's in it for me". Hierin vertelde ik wat de wet Beroep Leraar inhoudt en wat het ons gaat brengen. Als Ambassadeur van de Onderwijscoöperatie ben ik aardig ingevoerd in het register en kan ik een hoop vragen beantwoorden. Maar ook lang niet alles en soms zit ik er ook wel eens naast. Leren we weer van elkaar.
Dat het een precair onderwerp is, bleek wel toen ik zei dat de Onderwijscoöperatie eerst uit 5 organisaties bestond en dat BON eruit gestapt is maar dat ook zij achter het Lerarenregister stonden. Per ommegaande werd er getwitterd dat wat ik vertelde niet waar zou zijn. Ik baseerde me enkel op het bericht dat BON hier op haar eigen website heeft staan.
Opvallend was dat, net als bij andere bijeenkomsten, ook andere zaken verward worden met het lerarenregister. Denk aan het lerarentekort en de werkdruk. Natuurlijk zijn dat belangrijke issues, maar daar gaat het Lerarenregister helemaal niet over. Het gaat eerst om de positie van de leraar, het aanzien van het beroep. 
En daar ligt nog een hoop werk. Te beginnen met de Deelnemersvergadering en het Professioneel statuut. 
Heb je ook het gevoel nog een hoop niet te weten over het Register: boek een Ambassadeur! Dat kan via hier de site van de OC.

Ook deelde ik mijn ervaringen met het digibordloze lokaal in "Schrijf op je diascherm met je smartphone mbv Prowise Presenter".
Na de overstap van een volledig 'versmarte' school naar een school met vooral diaschermen en een beamer, ging ik op zoek naar mogelijkheden om toch vanaf andere posities dan achter de pc live te schrijven.
Dat heb ik gevonden in Prowise Presenter. Maar er zijn meer mogelijkheden, hoor. Waar je gebruik van maakt, is de functionaliteit van het grote scherm delen met je smartphone. En als je dit dan live op het grote scherm laat zien, dan heb je een alternatief digibord.

De EdCamp is niet alleen om te brengen, maar natuurlijk ook om te halen. Zelf sloot ik aan bij lerendoenmaken. Wat een feestje! Leerlingen van alle niveaus gaan leren, doen en maken. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze een presentatie moeten geven, gaan deze vervolgens voorbereiden en tenslotte zelf maken. Er zitten korte en duidelijke instructies bij en er worden suggesties gegeven voor geschikte programma's/apps. Alle opdrachten zijn gemetadateerd op basis van 21e-eeuwse vaardigheden.
Het project is gestart vanuit het LOF, het leraarontwikkelfonds. Hier vind je de aanvraag terug.
Zelf ook een goed idee? Snuffel 'ns rond op lerarenontwikkelfonds.onderwijscooperatie.nl/

Een ander pareltje van de dag was programmeren met de micro:bit. Ik was zeer geïnteresseerd want ik heb er afgelopen week zelf eentje gekocht. Een BBC-initiatief dat alle 11-jarigen in het Verenigd Koninkrijk uitrustte met zo'n mini-computertje. En wat je er allemaal mee kunt! Je kunt er met verschillende editors mee aan de slag in begrijpelijke en eenvoudige taal. Met weinig moeite heb je al snel een klein programmaatje klaar. Een naambadge of het spel steen-papier-schaar. Maar ook een autootje op afstand besturen behoort tot de mogelijkheden. Alleen de fantasie kan je beperken. Heerlijk om hiermee aan de slag te zijn!

Ik kijk weer met veel plezier terug op een leerrijke en gezellige dag. Informele leernetwerken zijn gewoonweg reuze-inspirerend en effectief! Ik ga deze bijeenkomst dan ook zeker opvoeren in mijn register!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten